Wanneer de herfst zich aandient is het tijd om op zoek te gaan naar duindoornbessen. Niet de meest bekende vrucht in Nederland, maar wie aan de kust woont kent ze misschien wel. Duindoornbessen groeien aan onopvallende struiken in dichte trossen. Dus je herkent een duindoornstruik op dit moment aan de vele oranje/gele bessen. De rest van het jaar loop je er waarschijnlijk ongemerkt voorbij. Duindoornbessen zijn overigens niet alleen in Nederland te vinden. De oorsprong ligt in Nepal. Inmiddels vind je ze van daar tot hier op kalkrijke gronden. Maar wat maakt de duindoornbes nu zo bijzonder?

  • Duindoornbessen hebben een zeer hoog vitamine C gehalte, 3 tot 60 x zoveel als dat een sinaasappel bevat
  • Ze bevatten vitamine B12, erg bijzonder voor een vrucht. Vitamine B12 is goed voor bloed en zenuwen
  • Ze bevatten enorm veel foliumzuur
  • In de olie zitten heilzame stoffen die de darmwand kunnen versterken
  • De olie werkt zeer positief bij huidaandoeningen.

En dat laatste punt is waarom onze producten van Esprit Equo vaak duindoornolie bevatten. Het wordt gemaakt uit de pitten en het vruchtvlees van de duindoornbes en is zeer rijk aan onverzadigde vetzuren en vitaminen, met name vitamine c, Omega-7-vetzuur, carotenoïden en tocoferol. Het verzorgt, wordt gebruikt tegen huidveroudering en is ontstekingsremmend. Probeer bijvoorbeeld eens het Esprit Equo Revitalising Serum met vitamine A, C en E afkomstig uit duindoornbesolie. Wil je zelf gaan plukken? Wandel lekker de duinen in deze maand en neem een schaar mee. Misschien is een setje handschoenen ook geen overbodige luxe want de struiken zelf zijn behoorlijk prikkelbaar. De bessen kunnen met tak en al afgeknipt worden. Daarna kun je ze in de vriezer leggen om vervolgens de bessen er makkelijk af te halen. Sla met de zak met bessen op het aanrecht en de bessen laten vanzelf los. Verwerk ze met andere vruchten tot jam of sap en geniet ervan!

Bron: Eetbaargoed.nl

 

Damast: de lekkerste geur ter wereld

 

Over smaak valt niet te twisten, dat is ook zo. En toch…durven we deze stelling wel aan. Gelukkig worden we er ook regelmatig in bevestigd. Onlangs bijvoorbeeld, tijdens een aflevering van BinnensteBuiten. Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers sprak daarin over de heerlijke geur van de Damastbloem, behorende tot hetzelfde ras als de Damastroos, nog zo’n geurkoningin. Een combinatie van maar liefst 275 stoffen in de bloem zorgt voor dat heerlijke aroma. Een complexe dame dus!

 

Een stukje achtergrond.

 

Reeds in de Romeinse tijd was de Damast- of Damascus roos al een bekende en geliefde bloem. In de 13de eeuw brachten kruisvaarders de planten mee naar Europa en inmiddels worden ze overal geteeld. Om de olie te verkrijgen worden de versgebloeide rozen vroeg in de ochtend met de hand verzameld. Dan is hun hun gehalte aan etherische oliën het hoogst is. Tegen de avond bevatten de rozenbloesems nog maar een derde van de kostbare olie, de rest is dan reeds uitgeademd.

Veel van onze producten bevatten de geurende oliën van de Damast roos. Niet alleen vanwege het parfum. De verzachtende, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen zijn zeker zo belangrijk. Je vindt deze olie bijvoorbeeld in de Esprit Equo Body Milk.

 

Tandenpoetsen met citroensmaak

 

We blijven deze Gazzetta nog even hangen in de bijzondere geuren en smaken. Want als jij de standaard tandpastasmaak ook een beetje zat bent, hebben wij een heerlijk alternatief voor je!

Omdat Italië niet alleen beroemd is om natuur en schoonheid maar ook om haar smaak, introduceert Ciccarelli een aantal unieke smaken tandpasta in de beroemde “1905” serie van de Pasta del Capitano “The Taste of Italy”. Smaken die Italië beroemd hebben gemaakt zijn toegevoegd aan de hoge kwaliteit tandpasta’s.

De meest verkochte tandpasta in Italië is er in de heerlijk smaak “Sicily Lemon”.

Uiteraard zit er in deze tandpasta geen citroenzuur dat het glazuur kan beschadigen. Pasta del Capitano Sicily Lemon bevat een, voor je tanden veilig, natuurlijk, biologisch citroenextract, van puur Siciliaanse oorsprong. Dit geeft deze tandpasta een frisse en onderscheidende smaak voor een aangename adem en het beschermt ook nog eens je tandvlees.